Synnytyssalonkiako me haluttiinkin?

Yle uutisoi tänään (30.5.17), että Naistenklinikalla tehtaillaan pian lähes 10 000 vauvaa vuodessa – Äideille tarjotaan ”synnytyselämysmatkoja” synnytyssalonkeineen, -saleineen ja potilashotelleineen. Tähän en voinut olla tarttumatta.

Hyksin naisten ja synnytystoimiala johtaja Seppo Heinonen on nyt joko itse kaikessa ”viisaudessaan” tai muun työryhmänsä kanssa skipanneet niin monta kriittistä kohtaa tästä suunnitelmasta, että ei voi kun ihmetellä ja vähän suuttuakin! Keskittämisen tiessä ei ole mitään positiivista perheiden ja työntekijöiden kannalta. Tehokasta tilankäyttöä se laskelmien mukaan varmasti on, mutta siihen se positiivisuus jääkin! Seppo Heinonen porukoineen ovat esim. unohtaneet SYNNYTTÄVIEN PERHEIDEN tarpeet ja toiveet aivan täysin tästä suunnitelmasta.

Kuva: YLE / http://yle.fi/uutiset/3-9638155?origin=rss

Kuva: YLE / http://yle.fi/uutiset/3-9638155?origin=rss

Synnyttävät perheet haluavat

1) VALITA JA TIETÄÄ etukäteen mihin voivat mennä synnyttämään. Perheety haluaa tutustua ja nähdä konkreettisesti millainen se paikka on ja millaista henkilökuntaa siellä on töissä. Vielä parempi olisi jos vielä saisi tietää miten siellä tulevassa synnytyspaikassa tuetaan synnyttäjiä perheineen ja hoidetaan mahdolliset haastavat tilanteet. Jotkin perheet/synnyttäjät tarvitsevat rohkaisua, jotta rohkenevat olemaan aktiivisia oman synnytyksen ja vauvan hoidon suhteen, mutta (lähes) kaikki sitä haluavat! Eikä kukaan ei halua synnyttäessään kuulla, että ei mahdukaan sinne sairaalaan mihin oli tarkoitus mennä, vaan joutuu matkaamaan vieraaseen paikkaan.

2) SYNNYTYSRAUHAN, joka tarkoittaa sitä, että synnytyksen alettua ainoa paikanvaihto olisi kotoa sairaalaan (ellei synnytä kotona)! Synnyttäessä ei todellakaan halua siirtymisiä toisensa perään ja mahdollisesti myös aina uuden työntekijän vaihtumisen siinä samalla. Synnytyksen normaalin fysiologian, turvallisuuden tunteen ja synnytyksen edistymisen kannalta on todella merkityksellistä sillä ettei siirtymisiä tule. Muiden kanssa yhteinen ”synnytyssalonki” ei tue millään tavalla yksityisyyden tarvetta, omaan synnytysrauhaan uppoutumista tai mitään muutakaan, jota synnytyksen sujuvan kulun ja turvallisen, fysiologisen etenemisen kannalta olisi suotavaa.

Ihan kuin joku synnyttäjien pihatto mistä onnekkaat otetaan poikimiskarsionoihin tekemään temput, kunnes pistetään taas eteenpäin. Ai että! Suomalaista synnytyskulttuuria ja synnytystenhoitoa parhaimmillaan. 😉

3) HOITOHENKILÖKUNNAN, jolla on aikaa heille ja motivaatiota & jaksamista työn kehittämiseen. Mitä isompi yksikkö on ja mitä isompi caseload synnytysyksikköön kohdistuu tuo se aivan taatusti ruuhkatilanteita, jotka ovat pahimmillaan turvallisuutta vaarantavia, synnyttävän perheen kannalta todella kurjia ja henkilökuntaa kuormittavia. Jo nyt synnytysyksiköissä kuormitutaan kiireen vuoksi ja harmitellaan, kun ei voi tehdä työtään niin hyvin/ sillä tavalla kuin haluaisi. Isommissa yksiköissä uusien asioiden muutos voi olla tooooooodella hidasta, iso laiva kääntyy hitaasti. Tarkoitan erityisesti vaikkapa kätilöistä lähtöisin olevia työn filosofiaan liittyviä muutoksia ym.
Kätilö, jolla on aikaa olla mahdollisimman paljon synnyttäjän/perheen kanssa on synnytyksen kannalta hyvä asia! Synnyttäjiä pursuessa ovista ja ikkunoista voi olla todella haasteellista löytää aikaa olla ihan vain läsnä synnyttäjälle. Varsinkin jos väki on ensin jossain yhteisessä synnytyssalongissa. Ihan kuin joku synnyttäjien pihatto mistä onnekkaat otetaan poikimiskarsionoihin tekemään temput, kunnes pistetään taas eteenpäin. Ai että! Suomalaista synnytyskulttuuria ja synnytystenhoitoa parhaimmillaan. 😉

4) PERHEHUONEET ja OPASTUSTA – Potilashotelli on ihana juttu niille, jotka sinne pääsee. Entäs ne jotka ei pääse.  Potilashotellissa kätilöiden apu on minimaalista ja keskittyy lähinnä vauvan mittauksiin ja äidin jälkivuodon ym. seurantaan. Muutoin perhee jää kyllä aika oman onnensa nojaan. Jos vaikka kaipaisikin enemmän apuja imetyksessä tms.
Miten massiivilaitoksessa mahdollistetaan perhehuoneet tasapuolisesti? Jo nyt kätilöiden aika on kortilla ja vauvan hoidonkin saa googlata netistä. Entäs kun esim. paukautetaan 3 000 vauvaa Naistenklinikalle lisää? Seppo Heinonen ei myöskään maininnut mitään kätilöiden määrän lisäämisestä. Mitoitukset varmaan tulee pitämään, mutta se ei riitä! Jo nyt pitäisi olla kätilö/synnyttäjä! Lapsivuodeosastolle pitäisi lisätä resursseja myös.

5) PIENIÄ YKSIKÖITÄ, TUTTUJA KÄTILÖITÄ. Perheet on vuosia… VUOSIA jo toivoneet, että tulisi lisää pieniä, kodinomaisia yksiköitä, joissa olisi jo raskausajalta tuttuja kätilöitä. Päin vastoin Suomi 100vuotta vaan sen kun keskittää lisää. Hyvä Suomi! ….not.

6) TERVEITÄ TILOJA. Kättäri osoittautui homepommiksi. Ylen artikkelin mukaan Naistenklinikalla tutkitaan sisäilmaa ja remontteja on tulossa. Aivan mahtavaa. Entä ne perheet, joissa on homealtistuneita. Mihin he menevät synnyttämään, jos Naistenklinikkaa ei saada puhtaaksi? Muutenkin on todella riskaabelia olla ”yhden kortin varassa”. Entä jos Naistenklinikalla tulee vesivahinko tai homepommi löytyy sieltäkin… Mihin sitten synnyttäjät ohjataan? Odotetaan yli 10v, että saadaan kyhättyä johonkin uusi synnäri? Kätilöiden riittävyyttä ei pomojen tarvitse ressata. Sairastuneita tilalle olisi kuitenkin kortistossa tulijoita, koska nykyinen keskittäminen on saanut aikaan sen, että kätilöille on entistä vähemmän töitä tarjolla. :/

Että joo. Ihan mahtavaa seurata tätä synnytysuutisointia. -NOT! Kyllä sieppaa perheiden ja työntekijöiden puolesta. Ei tässä ole ajateltu muuta kuin jotain tehokkuus näkökulmaa, joka nyt yritetään naamioida johonkin mielikuvaan synnytyssalongista, mihin synnyttäjät muka haluaa synnyttämään. Ei halua! Voin sen tässä ihan kaikelle kansalle sanoa. Eikä meitä naisia tuolla tavalla voi sumuttaa. Luvataan kaikkea, mutta todellisuus on nähtävissä ihan siellä käytännön tasolla. Harmi vaan, että usein perheet eivät uskalla kritisoida tai pyytää parempaa – sitä mikä heille kuuluu! Oikeasti laadukkaat ja hyvät synnytyspaikat aikaa antavien työntekijöiden kera.

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Kaikelle on aikansa ja paikkansa

Kuva: Pixabay

Vielä jokunen aika sitten olin suunnittelemassa kurssien pitämistä keväällä, uusien juttujen (=tuotteiden) tekemistä, Aktiivinen synnytys ry:n paikallistoiminnan kehittämistä, ym. Kunnes lopulta myönsin itselleni, että on tehtävä päätös, joka on ollut mielessä jo vuoden. Jään pois synnytysjutuista ja lopetan toistaiseksi kurssien pitämisen, luennoinnin, blogin pitämisen, ym. Postituslista poistuu myös, ei vain ollut riittävästi aikaa toteuttaa sitä vaikka niin alunperin suunnittelin.

Olen palannut elokuun alussa takaisin sairaanhoitajan työhön. Haave yrittäjyydestä kaatui moneenkin asiaan. Suurperheen äitinä koin liian stressaavana epävarmat tulot ja kokonaan yrittäjäksi ryhtymisen, joten palasin hoitovapaan jälkeen vakituiseen työhöni. Jos rehellisiä ollaan, hiipui palo ja intohimo synnytysjuttuihin, materiaalien tekemiseen ja tuotteiden tekemiseen/suunnitteluun, koska ei vain riittänyt energiaa markkinoida pienellä budjetilla, roikkua somessa mainostamassa ja postaamassa, tekemiselle ollut aika oli öisin joten ei sitä vaan jaksanut käyttää öitään sen takia, jne. Lisäksi meidän perheen elämässä on ollut kaikenlaista pientä ja isoa haastetta jo parin vuoden ajan, joten lisästressi yrittäjyydestä ei houkutellut.

Nyt siis olen takaisin sairaanhoitajan työssä, josta nautin enemmän kuin ennen palaamista kuvittelin vaikka ei unelma työ olekaan. Koska haluan tehdä työni parhaalla mahdollisella tavalla enkä halua vähäistä vapaa-aikaa jättää perheeltä pois, niin päätin jättää Voimaannuttava synnytyksen ”säästöliekille”. Myyn varaston tyhjäksi, jätän tämän sivuston olemaan, jos vaikka jollekin siitä on iloa tai apua, ja jos  mahdollistuu niin teen Kätilöiden työkirjan loppuun taittajan kanssa. Synnytyslaulua voin opettaa yksityistunteina silloin tällöin (esim. 1-3 odottajaa ja mahdolliset puolisot heidän kodissa tai muussa paikassa 45€/h).

Kuva: Pixabay

Kuva: Pixabay

Tuntuu ihan todella raastavalta ja surulliselta poistua erilaisista suunnitteluryhmistä ja luopua synnytysmatskuista, mutta toisaalta on kyllä sellainen olo, että pakko tehdä selkeä päätös ja mennä eteenpäin. Nyt kun on ollut kokopäivätyössä koko syksyn, niin aika karulla tavalla on tullut huomattua, kuinka vähän jää aikaa yhtään mihinkään työssä käymisen lisäksi. Blogin pitäminen vie aikaa ja se aika pitäisi olla käytettävissä silloin kun on inspiraatio kirjoittaa. Siihen ei ole ollut mahdollisuutta piiiiiiiiitkään aikaan.

Haluan kehittyä mielenterveys- ja päihdetyössä sairaanhoitajana, panostaa perheeseen ja parisuhteeseen rauhassa ja ottaa itsellekin omaa aikaa, mutta se ei täysin onnistu, jos joutuu jakamaan energiaa eri puolille niin, ettei siitä saa vähintään saman verran sitä takaisin päin. Itseasiassa osaan hyvin kuvitella miksi kaikki kätilöt ja terveydenhoitajat eivät ole kärryillä/kuulleet ihan jokaisesta viimeisimmästä raskaus-/synnytysaiheisesta uutuusjutusta. Työ vie ajan ja energian (ja siihen työhön kuuluu paljon muutakin kuin vain asiakkaiden kohtaamista ja itseasiassa aika vähän mahdollisuuksia uuden tiedon etsimiseen – toki varmasti työpaikkakohtainen juttu miten asiat organisoitu ja mahdollistettu), eikä välttämättä vapaa-ajalla ole niin paljon mahdollisuuksia ja intoa laittaa paukkuja työjuttuihin vaikka kutsumustyössä olisikin.

Olen rakastanut kurssien pitämistä, ilmaisten materiaalien tekemistä, ym. ja perheiden ja muiden asiakkaiden palautteet ovat olleet ihania ja arvokkaita! Vapaaehtoistyö on ollut aina lähellä sydäntä ja on edelleen. Sen tiedän, että haluan vapaaehtoistyönä tehdä joitain juttuja synnytysjuttujen parissa vielä joskus, mutta nyt täytyy suunnata katse ja energia toiseen suuntaan. Haaveilen myös edelleen parin kirjan loppuun saattamisesta ja materiaalien tekemisestä, mutta käytännössä niiden tekeminen on nykyään haastellisempaa kun ei ole enää tarvittavia tietokoneohjelmia käytössä.

Kuva: Pixabay

Kuva: Pixabay

Nyt tähän loppuun olisi ihana laittaa vielä jotkut viisaat sanat ja kauniit toivotukset, mutta kissan raadellessa jakkarani alta jalkoja ja takamusta, se on nyt vähän haastavaa. 😉 Joten päädyn vain toivottamaan ihania raskausaikoja ja synnytyksiä perheille ja muille synnytysalan yrittäjille onnea ja menestystä!

VARASTONTYHJENNYS ALE on verkkokaupassa niin kauan kuin tuotteita riittää. Alennettujen hintojen lisäksi tilauksiin laitan mukaan extrajuttuja (kunnes nekin loppuvat). :)

Stop Essure – tietoisuuden lisäämistä Essure sterilisaatiosta

huom-kuva

Essure on yksi suomessakin käytetyistä sterilisaatio keinoista, jossa munatorviin asennetaan mm. nikkeliä ja polymeerejä sisältävä implantti. Essuresta on tehty pelkästään Yhdysvalloissa yli 5000 haittailmoitusta. Kyseessä on pahimmillaan vakavasti naisia vahingoittava ja jopa kuolemia aiheuttanut sterilisointi keino. Tietoisuuden lisäämiseksi Essuren vaaroista Suomessa, on avattu Stop Essure -nettisivut ja sen taustalla on Facebook ryhmä Suomen Essure problems in Finland. Lue tuon Stop Essure -sivuston helppolukuiset tekstit ja kerro niistä muillekin! Tämä on erittäin tärkeä asia!

Alla pari lainausta Stop Essure -sivustolta:

”Yhdysvalloissa Essuren turvallisuuteen on kiinnitetty runsaasti huomiota. FDA on määrännyt laitteelle ”Black Box Warning” -merkinnän. BBW:n käännös suomeksi:
”VAROITUS: Jotkut potilaat, joille on tehty Essure-menetelmän mukainen sterilisaatio, ovat raportoineet haittavaikutuksia, mukaan lukien kohdun ja/tai munatorvien lävistyminen, laitteen vaeltaminen vatsaonteloon tai lantioon, jatkuva kipu sekä allergia- ja yliherkkyysreaktiot. Jotkut näistä haittavaikutuksista johtivat laitteen poistamiseen vatsan alueen leikkauksen avulla. Laitteen hyödyistä ja haitoista käytävän keskustelun aikana tämä tieto tulisi jakaa niille potilaille, jotka harkitsevat Essure-sterilisaatiota.”

”Vakavasti naisia vahingoittava lääketieteellinen implantti sallittiin EU:n markkinoille varsin nopeasti ja ilman varmoja, pitkän aikavälin tutkimustuloksia. Implantit liikkuvat kehossa, muuttavat muotoaan, rikkoutuvat ja tulevat pahimmassa tapauksessa ulos vaginan kautta.
Valitettavasti näyttää siltä, että kaikkien oireiden parantamiseksi tarvitaan kohdunpoisto, mikä on kohtuuton oppivelka maksettavaksi siitä, että luottaa lääkärin määränneen luotettavan ja tutkitun lääkkeen.
Essuren toksisten ainesosien vaikutuksesta sikiön ja myöhemmin lapsen terveyteen ei ole tutkittu.”

****************************************

Social Media Icon Set2.1-16TYKKÄÄ:
www.facebook.com/voimaannuttavasynnytys

Social Media Icon Set1.5-05SEURAA:
voimaannuttavasynnytys

Aktiivinen synnytys ry:n 30-vuotis juhlaseminaari – vielä ehdit mukaan!

Aktiivinen synnytys ry järjestää tänä vuonna vuosittaisen kotisynnytysseminaarin sijaan 30-vuotis juhlaseminaarin ja juhlagaalan. Molempiin on vielä lippuja jäljellä, joten ehdit vielä mukaan!

Alla lisätietoja seminaarista FB:n tapahtumakuvauksesta:

Aktiivinen synnytys ry:n 30-vuotisjuhla 15.10.2016
Astoria Sali – Iso Roobertinkatu 14 – Helsinki.

Juhlaseminaari klo 9:30 – 16:30

9:30 – 10:00 Aamukahvi

10:00 – 10:15 Seminaarin avauspuheenvuoro & puheenjohtajan terveiset – Ria Malva, Aktiivinen synnytys ry:n puheenjohtaja, kätilö

10:15 – 11:00 Kasvien hyödyntäminen synnytyksessä ja siitä palautumisessa – Maarit Korpijärvi, äitiys- ja hyvinvointikonsultti, fytoterapeutti, doula ·

11:00 – 11:45 Näyttöön perustuva synnytyksen ponnistusvaiheen avustaminen – Tarja Mietola-Koivisto, TtT, kätilö, ylihoitaja

11:45 – 12:00 Tauko

12:00 – 12:45 Mitä on aktiivinen toimijuus synnytyksessä? – Eeva Itkonen, VtM, sertifioitu doula, kätilöopiskelija

12:45 – 13:45 Lounas

13:45 – 14:30 Fyysinen palautuminen synnytyksestä – Piritta Hagman, fysioterapeutti, synnytysvalmentaja, doula

14:30 – 15:15 Birth Activism – Rosalia Pihlajasaari, doula, toiminut synnytysaktivistina Etelä-Afrikassa

15:15 – 15:45 Iltapäiväkahvit

15:45 – 16:30 Birth as a human right issue – Jan Tritten ja Eneyda Spradlin-Ramos, maailmanlaajuisesti luennoivat kätilöiden kouluttajat, Midwifery Today -liikkeen ydinhenkilöitä

Esiintymisjärjestys vielä alustava.

Iltagaala klo 18:00 – 23:00

* Aktiivinen synnytys ry:n aikaisempien vuosien aktiivin
puheenvuoro – Hanna Hirvonen

* Väkevä Nainen: seksuaalisuudesta ja synnyttämisestä
kansanuskossa – Emma Dufva, kätilö, seksuaaliterapeutti

* Sydänäänet-kuoro

* Burleskishow

* Synnytysbingo

* Kolmen ruokalajin illallismenu

* DJ

Seminaarin ja iltagaalan aikana on mahdollista osallistua arpajaisiin. Arpajaisissa on mahdollisuus voittaa hienoja palkintoja!

Iltajuhlasta mahdollisuus lähteä yhteisille jatkoille.

Paikassa ei ole erillistä lapsiystävällistä tilaa.
Imeväis-/sylittelyikäiset pienokaiset ovat silti tervetulleita.
Paikalta löytyy tyynyjä imetyksen tueksi.

Ilmoittautuminen ja maksu

Osta lippusi 30.9.2016 mennessä verkkokaupastamme:
https://aktiivinensynnytys.mycashflow.fi/

Juhlaseminaari (sisältää aamiaisen, lounaan ja iltapäiväkahvit)

Aktiivinen synnytys ry:n jäsen 70 €
Jäsenenä oleva kätilö-/terveydenhoitajaopiskelija 55 €
Ei-jäsen 90 €

Iltagaala (sisältää illallismenun) 70 €

Koko paketti: juhlaseminaari + iltagaala
Aktiivinen synnytys ry:n jäsen 120 €
Jäsenenä oleva kätilö-/terveydenhoitajaopiskelija 105 €
Ei-jäsen 140 €

Ei peruutusmahdollisuutta.

Ilmoittautumisen yhteydessä on mainittava erityisruokavaliot.

Yhdistys pidättää oikeuden muutoksiin.

Majoittumisetu

Hotelli Annasta on varattu majoituskiintiö 15.10.-16.10. väliselle yölle. Osoite: Annankatu 1, 00120 Helsinki (www.hotelanna.fi)
Yhden hengen huone 75 € yö
Kahden hengen huone 95 € yö
Hinnat sisältävät aamiaisen
Osallistujat varaavat ja maksavat majoituksensa suoraan hotelliin. Tarjoushinnan saa ilmoittamalla hotellille varauksen yhteydessä varauskoodin: AKSY tai 197537.
Varausetu voimassa 15.9. asti.
Huomioithan, että huoneita on rajoitetusti.

Terveisin

Aktiivinen synnytys ry

 

***

Toivottavasti nähdään siellä!

PS. Arvonnassa on palkintona myös Voimaannuttava synnytys tuotteita. 😉

Tallenna

Synnytysten keskittämisen seuraukset: Vammalan synnytysosasto

vauva_voimaannuttava_synnytys

Vammalassa syntynyt <3

Muistatteko vielä sen ihanan, pienen ja rauhallisen Vammalan aluesairaalan synnytysyksikön, jonka synnytyshuoneisiin oli juuri tehty isot remontit ja jossa oli sama henkilökunta ns. saleissa ja osastolla, mutta lopetettiin 2013? Haluatteko kuulla mitä sen lopettamisesta seurasi?

Pari vuotta ennen lopettamista (2011) Pirkanmaan sairaanhoitopiiri päätti, että siellä voi turvallisuussyistä synnyttää vain arkisin ja tätä turvallisuus-asiaa oli perusteltu sillä, että paikalla pitäisi olla 24/7 lastenlääkäri paikalla ja täysi leikkaussalivalmius. Käytännössä Vammalassa oli toiminut hyvin takapäivystys, jossa lastenlääkäri tuli kutsuttuna sairaalaan muutaman minuutin matkan päästä. Leikkaussalivalmius siellä aina oli jo lähtökohtaisesti. Rahasyistä päätyivät siihen, että viikonloppuisin ei synnytetä, koska silloin ei ole sitä lastenlääkäriä ja taas arkisin oli.

Voitte arvata kuinka synnytysten määrän kanssa kävi… HUONOSTI. Synnytykset lähtivät laskuun, koska
a) perheille ei kerrottu vaihtoehdosta synnyttää siellä
b) perheet saivat ristiriitaista tietoa koska, ketkä ja miten siellä saa synnyttää
c) naiset kokivat sen epävarmaksi paikaksi synnyttää, koska saattoi joutua siirretyksi kesken synnytyksen Taysiin sen takia, että tiettyyn kellon aikaan perjantaina siellä loppui synnytystenhoito

Aivan älytöntä touhua siis.

Alunperin synnytyksiä oli tarkoitus jatkaa 2016 vuoteen asti Vammalassa, kunnes uusi naisten ja lasten sairaala Taysilla olisi valmistunut. No äkkiähän se kävi ilmi, että se projekti viivästyy jo heti alusta lähtien. Sen lisäksi Taysin synnytysvastaanoton huonoja tiloja on voivoteltu jo vuosikaudet, samoin synnytyssalien puutteita synnytysympäristön suhteen (ei omia suihkuja/vessoja, vain yksi amme, jne.) ja lapsivuodeosaston ruuhkia ja henkilökunnan kiirettä. (Nythän siellä on se potilashotelli, joka on onni niille ketkä sinne pääsee.)

Vammalan synnytysyksikön, yhden suomen vauvamyönteisimmän synnytysyksikön, säilyttämisen puolesta kampanjoi henkilökunta ja kansalaiset. Nimiä kerättiin, puheita pidettiin ja mieltä osoitettiin… vaan eipä auttanut tosiaan sekään. No vuonna 2013 olikin sitten jo Pirkanmaan sairaanhoitopiirillä ”hyvä” syy laittaa synnytysten osalta pillit pussiin turvallisuus- ja taloussyistä. (Kuulkaa ironia ja ärsytys äänessäni 😉 )  Silloin jo varoiteltiin mm. Kätilöliitonkin taholta olla ajamatta pieniä synnytysyksiköitä kiinni, koska silloin automaattisesti aletaan ajamaan muitakin sairaalan toimintoja alas. Muistaakseni silloinen Kätilöliiton puheenjohtaja kuvasi synnytysyksiköiden olevan sairaaloiden sydämiä, jotka pitää sen elossa ja elinvoimaisena. Silloin ei kuunneltu ja tässä tulos:

Tehyn tiedoite: Vammalan sairalaan tilanne erittäin vaikea

”Vammalan sairaalan vaikea tilanne luo epävarmuutta ja rasittaa henkilöstöä. Työnantajan toteuttamat leikkaussalien määrän vähentäminen ja sairaalan lääkäripäivystykseen tehdyt muutokset ovat johtaneet akuuttiin potilasmäärän vähenemiseen. Sairaalassa on siitä syystä jo määrätty ennakoimattomia osastosulkuja, ja jatkuessaan tilanne uhkaa koko sairaalan toimintaedellytyksiä.”

Tässä kohtaa voi siis sanoa, että ”mitäs me sanottiin”! Jos rumasti haluaa sanoa, niin voisi vaikka heittää, että ”mentiin taas perse edellä puuhuun”. Ja kyllä! Minua ärsyttää ihan suunnattomasti tällainen. Mennään raha edellä ja valtapeliä pelaten, eikä kuunnella mitä ruohonjuuri ja asiakkaat sanovat. Perustellaan turvallisuudella perusteettomasti, jotta voidaan keskittää.

Aika kädettömäksi tässä jää, kun on niin monet taistelut nähnyt ja aina sama lopputulos:

SULJETAAN!

Ja perheet siirtyy entistä ruuhkaisempiin ja isompiin yksiköihin. Se siitä turvallisuudesta. Kyllähän me kaikki tiedetään mitä kiire tuo, ei ainakaan turvallisempia synnytyksiä tai tyytyväisempiä vanhempia vauvojensa kanssa.

Taysin uutta nk. naisten- ja lastensairaalaa ei siis vielä ole, eikä ihan heti valmistu. Käyttöönotto ajaksi on tällä hetkellä mainittu tammikuu 2020. Täältä voit lukea lisää. Siihen asti mennään vanhoilla tiloilla ja isolla synnytysvolyymilla.

Jos ei perheet ISONA RINTAMANA NOUSE ja vaadi parempaa, niin mikään ei muutu. Mutta aika monet perheet jättää noteeraamatta. Tekee sen yhden lapsen ja on kiitollisena hattu kourassa jos molemmat selviää hengissä. Haavat nuollaan yksin ja unohdetaan, että ehkä se omakin lapsi joskus synnyttää ja millanenhan mahtaa olla synnytyskulttuuri ja vaihtoehdot silloin.

Tähän paatokseen ja tunnelmaan jätän nyt tämän aiheen ja vinkkaan, että ilmaisissa materiaaleissa on uusi SYNNYTTÄJÄN PERUSTARPEET -juliste (A4) jota saa vapaasti tulostaa ja ladata.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Syksyn uudet tuulet

Tässä postauksessa syksyn kurssien ja uusien tuotteiden lisäksi kerron jo vähän makupaloja joulukuun super tempauksesta, jota ollaan Kaisan kanssa suunnitelleet jonkin raskaana olevan ”päänmenoksi”.
Syksy toi meidän perheeseen uudenlaisen arjen, kun melkein neljän vuoden tauon jälkeen palasin takaisin vakituiseen työhöni palvelutalolle. Toisaalta on ollut ihan mukavaa, mutta toisaalta harmittaa, kun ei ole samalla tavalla aikaa ja energiaa näille Voimaannuttava synnytys jutuille. Nelilapsisen perheen arki, toisen tehdessä vuorotyötä, on täydempää ja kiireisempää kuin kuvittelin, vaikka lapsista vain yksi halusi aloittaa harrastuksen syksyksi.

Tälle syksylle olen saanut varattua Tampereen Napapiiriltä tilan paria kurssia varten. Odotan niitä innolla! Ensi viikon perjantaina (16.9.) on Synnytyslaulu-kurssi klo 18-20. Sieltä saa ihan parhaat äänenkäyttö vinkit synnytystuntemusten helpottamiseen niin odottaja, kumppani, tukihenkilö kuin ammattilainenkin (kätilö/doula/tms). Sinne voi ostaa lipun verkkokaupasta.

synlaulu_syyskuu_2016

Toinen kurssi onkin sitten uudistunut versio Voimaannuttava synnytys-päivästä. Luottokumppanini Kaisa hyppää remmiin mukaan ja hänen kanssa olemme suunnitelleet ihan mahtavan päivän raskaana oleville! Päivässä yhdistyy voimaantuminen, yhteystoisiin naisiin sekä tiedot ja vinkit tulevaan synnytykseen. Tehdään kivoja harjoituksia ja tehdään käsillä juttuja. Tarkempia tietoja löydät Kurssit-sivulta. Verkkokaupasta löytyy oma tuote myös sen lipun ostamiseen.

vosy_marraskuu_mainos_2016Uusimpana tuotteena verkkokaupassa on Mini-voimakorttien setti, jossa on jo monille tutuksi tulleita voimalausekortteja 7kpl. Muutama ensimmäinen tilaaja saa niiden lisäksi vähän extrajuttujakin samaan satsiin. Kortit on ihana pieni, mutta hyödyllinen lahja raskaana olevalle! Korttisetti maksaa vain 4€ (postikulut sisältyy hintaan, jos tilaa syyskuussa).

Tässä syksyn aikana on tulossa verkkokauppaan doulille ja kätilöille suunnattu oman työn filosofia -tehtävävihko. Se on sähköisessä muodossa ja hinta todella kohtuullinen. Lisätietoja siitä saat liittymällä postituslistalle ja myöhemmin myös täältä nettisivuilta.

Sitten siihen joulukuun tempaukseen! Voin sen verran jo paljastaa, että Kaisan kanssa aiomme järjestää  kilpailun Voimaannuttava synnytys -facebook sivulla. Kilpailussa kuka tahansa voi ehdottaa palkinnon voittajaksi hyvien perustelujen kera raskaana olevaa ystävää tai vaikka sukulaista Pirkanmaan alueelta. Perustelujen ja ehdotusten perusteella valitsemme voittajan. Palkinto on ihan mielettömän ihana juttu, mutta en vielä paljasta sitä! 😉 Pysykäähän siis kuulolla.

_________________________________

Voimaannuttava synnytys Facebookissa

Voimaannuttava synnytys Instagramissa:
voimaannuttava_synnytys

 

Synnytysympäristöllä on merkitystä (uusi ilmainen materiaali ladattavissa)

synnytysymparisto_tehtava

Raskausaikana ja synnytyksen alkaessa luodaan perusta yhdelle synnytykselle tärkeistä asioista… tunnelmalle ja ympäristölle. Siihen vaikuttaa fyysinen ympäristö, sosiaalinen ympäristö ja psyykkinen & henkinen ympäristö. Kaikkiin näihin osa-alueisiin voi ihan jokainen synnytykseen valmistautuva/synnyttäjä vaikuttaa. Oleellista on, että tietää (tai ainakin aavistelee) mitä haluaa. Sen miettimiseen tein materiaaleihin tehtävälomakkeen, joka on ladattavissa ilmaiseksi. Voit ladata ja tulostaa sen täältä.

Voit miettiä vastauksia ensin yksin ja puhua sitten niistä yhdessä synnytykseen mukaan tulevien henkilöiden kanssa. Jotain tehtävän nostamia ajatuksia voi olla viisasta laittaa myös synnytystoivelistaan tai vaikka antaa tuo lomake synnytystoivelistan mukana. :)

Synnytysympäristöllä on merkitystä synnytyksen kulkuun ja sujumiseen. Parhaimmillaan synnyttäjälle optimaalinen ympäristö edistää synnytystä ja lievittää tuntemuksia. Yksilöllisyys tässäkin asiassa on isossa roolissa, koska esimerkiksi turvallisuuden tunnetta, mielihyvää ja rentoutumista lisää hyvin erilaiset asiat eri ihmisillä.

***

Klikkaa itsesi Voimaannuttava synnytyksen Facebook-sivulle tästä ja TYKKÄÄ sivusta, niin saat omaan uutisvirtaasi ajankohtaiset asiat ja mielenkiintoisia linkkejä! Muista myös liittyä postituslistalle tämän sivuston etusivulta. :)

Tallenna

Sacred pregnancy -kouluttajaretriitin tunnelmia

Ystäväni Päivi Laukkanen (ihanan Bebesin toinen omistaja) sanoi minulle monta vuotta sitten Sacred pregnancy -retriitillä oltuaan, että ”se on ihan sun juttu”. Jossain vaiheessa ostin Anni Daulterin Sacred pregnancy -kirjan ja Lauria odottaessa luin sitä raskausaikana viikko viikolta. Kirja oli ihana! Haaveilin, että pääsisin joskus itsekin sinne kurssille, mutta aina ne olivat jossain todella kaukana. Kunnes tuli päivä jolloin näin Suomen kouluttajaretriitin mainoksen. Ajattelin heti, että sinne on PAKKO päästä! Kurssin hinta oli kuitenkin sen verran kova, että jouduin hautaamaan haaveeni, kunnes jonkun ajan päästä huomasin ilmoituksen edullisemmasta hinnasta ja sain kuin sainkin sen järjestymään! JES. <3

Eli piiiiiiiiiitkän odotuksen jälkeen pääsin Kotkan Lintukotoon amerikkalaisen Anni Daulterin kehittämän Sacred pregnancy kurssin kouluttajaretriittiin.

IMG_9086

Suurin osa osallistujista oli Suomesta, mutta oli myös muutama ihana nainen Suomen ulkopuoleltakin. Meitä oli noin 20 ja osalla oli perheet mukana. Joka päivä tehtiin Sacred pregnancy -kurssin ”viikkoja” aamusta iltaan. :) Sacred pregnancy kurssi sisältään siis yhteensä kahdeksatapamista, tavallisesti viikon välein. Jokaisella viikolla on oma teemansa. Tuolla upealla porukalla teimme itse kaikki ne jutut mitä myös meidän järjestämillä kursseilla tulee olemaan raskaana oleville (ja yhdellä viikolla heidän kumppaneilleen). Tällä, jos millä kurssilla itse kokeminen todellakin  oleellinen asia! Oli ihan mielettömän hienoa nähdä se muutos itsessä ja erityisesti muissa ryhmäläisissä ja ryhmässä  kokonaisuudessaan, mitä kurssin aikana tapahtui. Olen ihan varma, että kurssille tulevat raskaana olevat saavat toisistaan pitkäaikaisia, läheisiä ystäviä.

sacred_pregnancy_kurssi

Sacred pregnancy -kurssi pitää sisällään Annin ajatuksen ”beauti way”:sta. Kauneutta ja kauniita asioita ei Sacred pregnancy -kurssilta puutu. Oli ihan uskomatonta miten ryhmä toisilleen enemmän tai vähemmän tuntemattomia naisia oli niin ihanalla tavalla toistensa tukena ja rakastavasti läsnä. Erilaiset tehtävät ja niiden purkamiset olivat mahdollisuus tutustua itseen ja toisiin, oivaltaa asioita itsestä tai elämästään ja/tai antaa kipeiden asioiden nousta pintaan ja jopa päästää niistä irti.

sacred_pregnancy_alttari   sacred_pregnancy_raskaus

Kurssilla yksi tärkeimmistä asioista oli yhteisöllisyys ja myötätunto toisia naisia kohtaan. Belgiasta kurssille tullut Jacki sanoi ääneen sen mitä varmasti me muutkin olimme pohtineen: ihan kaikkialla maailmassa naisilla on samoja ongelmia ja murheita kuin meillä täällä Suomessa… itsetunto-ongelmia, ihmissuhde haasteita, yksinäisyyttä, erilaisia pelkoja, jne. Me emme siis ole yksin! Kahdeksan viikon kurssi antaa raskaana oleville ainutlaatuisen mahdollisuuden nauttia raskausajasta ja saada siihen monipuolisesti tukea yhteisön toisilta naisilta. Parisuhteenkin voi nostaa uudelle tasolle erityisesti yhdellä teemaviikolla. <3

sacred_pregnancy_maalaus

sacred_pregnancy_raskaus_voimaantuminen

Sacred pregnancy on kivaa käsillä tekemistä, mutta kuitenkin niin, että aivan varmasti kaikki pystyvät osallistumaan! Kurssista jäi ihania konkreettisia muistoja ja paljon henkisiä juttuja niiden taustalla. Nytkin katson eteisen seinällä roikkuvaa, Mallan tekemää unisiepparin tyylistä koristetta, joka muistuttaa minua niistä saatesanoista joilla sen sain, sekä myös itse tekemästäni koristeesta jonka annoin Rosalialle.

sacred_pregnancy_voimakeppi

Tätä kirjoittaessa poikkesin Facebookissa ja siellä odotti heti kurssilla olleen naisen FB-päivitys yhdestä kurssimuistosta. Ihmeellisintä Sacred pregnancy -kurssissa on se, että sitä ei pysty täysin selittämään muille. Se täytyy kokea itse! Se mitä itsessä ja muissa tapahtuu, se mitä tehdään ja sanotaan, se millainen tunnelma on läsnä ja millaisen jäljen kaikki hetket jättävät sieluun, on niin ihmeellistä ettei sitä tosiaan pysty muille kertomaan tai näyttämään.

sacred_pregnancy_terhi

Meille sattui ihan poikkeuksellisen upea ilma. Hellettä oli muistaakseni kaikki muut paitsi pari viimeistä päivää. Uitiin ja saunottiin iltaisin. Oli kuin oltaisiin oltu Suomen Havaijilla. :)

IMG_9229

Anni ja minä

Nyt, noin kuukausi kurssista eteenpäin, olen täällä suunnitellut hieman omia Sacred pregnancy -kursseja syksylle 2016. Suunnitteluja ja muitakin Voimaannuttava synnytys juttuja on kuitenkin pistänyt tauolle suuri suru, joka kohtasi jälleen perhettämme. Alle vuosi anopin kuolemasta, kuoli myös rakas appiukkoni, meidän lasten pappa. :( Energia ja aika on mennyt perheen hyvinvoinnin lisäämiseen ja surutyöhön.

Sacred pregnancy -kouluttajakurssin jälkeen oli meillä vielä extrana ihana I am Sisterhood -päivä. Tavallisesti sekin kestää useamman päivän, mutta me teimme mitä yhdessä päivässä ehdittiin. :) Yhtenä osiona on koristella oma Dream Box, jonka sisälle tuli kivi + minipullossa sacred pregnancy kurssin suolakulhon suolaa ja lapulle kirjoitettuna vain yksi toive. Minä kirjoitin sinne, lapsille lemmikit (kani ja kaksi kissanpentua).

Meillä lapset olivat toivoneet lemmikkejä (esikoinen kania  ja keskimmäiset kissoja) jo pitkään, mutta ei oltu niihin suostuttu. Sisterhood päivänä oli vahvasti sellainen olo, että ne lemmikit pitää laittaa sinne dream boxiin. Toivoin, että ”saamme ihanan kanin ja kaksi ihanaa kissanpentua, jotka tuovat iloa meidän perheeseen ja ovat hyväluonteisia ja sisäsiistejä”. Tätä toivetta piti päivittäin ajatella ja samalla pitää laatikossa ollutta kiveä kädessä.

IMG_9210

Olin alunperin ajatellut, että lemmikit tulisi vasta kun ollaan löydetty meille omakotitalo. Kun appiukko kuoli, päätin, että ne lemmikkit saavat tulla nyt heti meidän perheeseen. Mitä sitä jahkailemaan ”sitten kun”-meiningillä, koska elämä on TÄSSÄ ja NYT. Tämän ajatuksen jälkeen meille tupsahti kuin taivaasta maailman ihanin kani ja suloisimmat kissanpentu sisarukset. Ne ovat tuoneet iloa meille jo nyt, enemmän kuin osasin odottaa. Nyt dream boxissa on odottamassa seuraava toive toteutumistaan… :)

Vielä palatakseni Sacred pregnancy kursseihin, niin TYKKÄÄ Facebookissa:

Voimaannuttava synnytys FB-sivua www.facebook.com/voimaannuttavasynnytys/
&
Sacred pregnancy Suomi -yhteisöä www.facebook.com/sacredpregnancysuomi/

niin saat tietoa tulevista kursseista, ihania kuvia,  ym.!

LIITY myös uudelle POSTITUSLISTALLENI, niin saat ajankohtaiset asiat ja muut mielenkiintoiset jutut suoraan sähköpostiisi noin kerran kuussa. (HUOM! Katsothan, että postit tulevat oikeaan kansioon, eivätkä katoa roskaposti tms. kansioon.)

POSTITUSLISTALLE TÄSTÄ:

Tallenna

* indicates required
Tallenna

Lahjapaketti raskaanaolevalle ystävälle

Ystäväni odottaa toista lastaan ja päätin koota hänelle lahjapaketin, koska ei ollut mahdollisuutta pitää mother blessing juhlia. Ajatuksena sitä kootessa oli se, että hän voisi viettää hetken sen parissa ja siitä nauttien. Tässä muutama kuva lahjasta, jos vaikka siitä tulisi ideoita lahjoihin teidän ystäville. :)

(Pahoittelen kuvien huonoa laatua. Olin vahingossa poistanut kuvat kamerasta ennen koneelle lataamista, mutta löysin onneksi puhelimesta muutaman. Muuten olisi jäänyt kuvat kokonaan laittamatta. :/ )

lahjapaketti_raskaana_olevalle_2

Pakkasin lahjan puiseen viinilaatikkoon, kun se sattui olemaan ainoa sopiva. :) Käsistään kätevä ystäväni voi vaikka maalata sen myöhemmin ja laittaa kanteen nupin nostamista varten. (Perhonen symboloi muutosta ja uudistumista.)

lahjapaketti_raskaana_olevalle_4

Laatikon pohjalla oli:
Aktiivinen synnytys ry:n tuorein Sydänääni-lehti
– Pieni canvas-taulu oman voima-/synnytystaulun tekemistä varten
– Muutama ylimääräinen Voimaannuttava synnytys -kortti, joista suurin osa puolisolle tarkoitettuja (sinisessä paperipussissa, missä valkoisia palloja)
– Lansinohin kertakäyttö liivinsuojia
– Aktiivinen synnytys ry:n Synnytyssuklaata
Mini-Raskauspakkaus
– ihanaa Synnytysloitsu- teetä

lahjapaketti_raskaana_olevalle_3
Pohjalla oli myös rintarauhas-värityskuva. Kuvassa on muutama tehtäväkortti synnytykseen valmistautumiseen liittyen, jotka löytyy Mini-Raskauspakkauksesta. Raskauspakkauksessa on myös mm.  tuikkuja (ohje mukana riippuen tuikkujen väreistä), tummaa suklaata, voimalausekortteja…

lahjapaketti_raskaana_olevalle_5
Laatikkoon meni myös voimaviiri, Pachamama-synnytysöljyä ja itse tehtyä jalkakylpysuolaa.

***************

Olin kesän alussa ihanalla Sacred Pregnancy- kouluttajaretriitillä Kotkan Lintukodossa. Se oli aivan mielettömän upea reissu ja miten siisti konsepti se Sacred Pregnancy -kurssi onkaan! <3 Ah! Aloitan Sacred pregnancy kurssien pitämisen täällä Tampereella syksyllä, joten pysykäähän kuulolla.

Tässä alla pieni maistiainen kurssiin liittyvien goodie bagien yhdestä osasesta, jotka on lahjoittanut Weleda. 😉

Weledat goodiebagiin