Ethän häiritse synnytysrauhaa, doula/kätilö/tukihenkilö!

Olen usein miettinyt hoitotyötä, kätilön ja doulan työtä ja sitä mikä siinä on olennaista. Aika paljon on ajatukset vuosien aikana muuttuneet…

Muistan kuinka silloin sairaanhoitajaksi opiskellessa oli innoissaan hoitotyön kädentaitojen oppimisesta ja tokihan ne vastuullisessa työssä oli/on tärkeitä, kun on ihmisten terveydestä kyse. Doulaksi ryhdyttyäni kävin alkuvuosina paljon erilaisia koulutuksia, joista keräsin itselleni doulan kädentaitoja. Ajattelin silloin, että ne on tarpeen eikä ilman niitä ole hyvä doula. Kuitenkin tässä viimeisten vuosien… ehkä 2-3 vuoden aikana olen koko ajan enemmän ja enemmän tullut siihen tulokseen, että ne ei kuitenkaan ole se oleellisin juttu, ainakaan doulan työssä.

Sairaanhoitajana totta kai jos työskentelee erityisesti somaattisella puolella, on osattava tietyt asiat ettei vaaranna potilaan henkeä. (Toki muuallakin, mutta somaattisella puolella hoitotoimenpiteitä ym. on moninverroin enemmän.) Samoin kätilön on osattava tietyt kädentaidot myös. Sieltä nouse juuri sen ammatin erityisosaaminen ja ammattitaito mitä muilla ei ole ainakaan siinä laajuudessa. Tästä huolimatta ei kuitenkaan voi unohtaa sen muun ammattitaidon merkitystä! Ei kätilön, ei sairaanhoitajan eikä doulan… Asiakkaan/potilaan kohtaaminen on kuitenkin se merkityksellisin asia. Esim. keskustelu ja havainnointi on tärkeitä, jotta osataan olla oikealla tavalla avuksi oikeaan aikaan.

synnytysrauhaUsein vaarana on se, että tehdään liikaa! Ollaan liian innokkaita niiden omien kädentaitojen kanssa eikä pystytä hillitsemään itseä. :) Itseasiassa pahimmillaan liika innokkuus tai ajattelemattomuus voi tehdä isoakin hallaa! Alkuun ei malta olla käyttämättä ja näyttämättä niitä uusia taitoja ja joskus se voi jäädä rutiiniksi päälle. Tottuu tekemään ja olemaan aktiivinen. Sitä on hyvä huomioida itsessään, että millainen on ja mitä tekee. Tai että miltä tuntuu olla tekemättä mitään? Pelottaako? Onko turvallisemman tuntuista tehdä jatkuvasti jotain? Onko tehdessä sellainen olo, että on enemmän avuksi ja hyödyllisempi? Vaikka ei välttämättä olisi tarpeen tehdä niin paljon?

Latvialainen synnytyslääkäri & kätilö Dina Ceple kertoi, että heillä on siellä Latviassa kolmevuotinen doulakoulutus, jossa vasta viimeisenä vuonna opetetaan niitä konkreettisia doulaustaitoja. Minusta se on aivan loistava juttu! Varsinkin hätähousuille (tekee ensin ja ajattelee vasta sitten), jollainen olen itsekin ollut, on hyvä että tekeminen tulee vasta kun suurin alkuinnostus on laantunut. Pohjalle on kerätty tietoa ja ehditty pohtia monia asioita rauhassa, ennen kuin ”ryhdytään toimiin”.

Penny Simkinin luennolla (keväällä 2015) hän puhui siitä, että ”ole mallina”. Eli näytä synnyttäjälle, että kaikki on hyvin ja hän pärjää hienosti esimerkiksi sillä, että istut rauhassa ja juot teetä/neulot. Toki jos synnyttäjä tarvitsee/kaipaa apua, niin tottakai sitä annetaan. Silloin kun kaikki on hyvin ja synnyttäjällä hyvä meininki omassa juttussaan, niin annetaan hänelle synnytysrauha. Ei siis tyrkytetä tai kysellä esim. haluaako hierontaa, vaan annetaan naisen olla aktiivinen. Toki tuntosarvet on oltava pystyssä ja myös tarpeen mukaan tarjottava apua tai oltava aloitteellinen. Ajatuksena se, että annetaan naiselle todellinen synnytysrauha, mutta ei kuitenkaan jätetä oman onnensa nojaan. Ollaan läsnä, mutta ei häiritä.

Usein kätilöt arvostelevat doulia ja doulat kätilöitä siitä, että mitä he tekevät synnytyksessä (tai jättävät tekemättä). Minusta on tärkeää, että molemmat ryhtyvät tarkastelemaan omaa toimintaansa ja pitävät huolen siitä omasta tekemisestä. Tai siis tässä postauksen aiheessa siitä, että eivät tee liikaa ja sillä tavalla puutu synnytykseen. Oman toiminnan kriittinen tarkastelu aika ajoin on tärkeää, jotta pystyy tarvittaessa puuttumaan omaan toimintaan tai työskentelyfilosofiaan.

Kaikille tukihenkilöille on tärkeää pitää mielessä synnytysrauhan/-kuplan merkitys ja haavoittuvuus. Hyvin pienetkin asiat tai ihan yksittäinenkin pieni asia saattaa poksauttaa kuplan rikki ja tehdä hallaa enemmän tai vähemmän. Olkaamme siis herkin aistein läsnä, koska se on se tärkein juttu synnyttäjän tukemisessa.

 

PS. Tein viikonloppuna muutaman uniikin kauppakassin ja ne on nyt verkkokaupassa ostettavissa! :)

IMG_6957