Mahdottomat synnytyskeskustelut

Miten synnytysasioista voi keskustella normaalisti somessa (tai livenä)? No ei mitenkään.

Tätä ei sitten kannata lukea juuri NIIDEN silmälasien läpi, joista tässä yritän kirjoittaa. 😉

Jos doulana tai jonain muuna synnytysalaan liittyvänä ammattilaisena juttelet kätilön tai synnytyslääkärin kanssa, niin ethän SINÄ mitään mistään tiedä. Tai ainakin sinun on muistettava heti sanomasi perään liittää vähintään 10 tutkimusviitettä aiheesta ja lisättävä ”Sanon tämän hyvässä hengessä, enkä vastusta kätilöitä tai synnytyslääkäreitä!”.

Tai jos puhuu doulien kanssa tai doulat keskenään, niin pitää pitää kieli keskellä suuta ettei suututa vapaaehtoisdoulia tai ammattidoulia tai jopa molempia, riippuen siitä mihin ryhmään itse kuulut tai oletko ei-doula. Tai aiheesta riippumatta pitää lopuksi mainita ainakin, että ”kaikkien doulien työ on yhtä arvokasta”.

Sitten taas jos juttelee maallikkonaisten kanssa, niin jos erehtyy sanomaan sanasenkaan luonnollisen tai edes normaalin fysiologisen synnytyksen puolesta, niin pitää aina muistaa vastapainoksi sanoa, että ”mutta tietysti lääkkeille ja toimenpiteille on paikkansa”. Tai jos satut innoissasi hehkuttamaan ihania synnytyksiä, kehon kykyä synnyttää ja voimakkaita naisia, niin älä vaan unohda mainita, että ”ei  kannatta syyllistä itseään jos oma kokemus onkin ollut pettymys”. Tai jos puhut siitä kuinka yllättävän paljon synnytystraumoja naisilla onkaan ja usein suurin syy on se, että ovat tulleet huonosti kohdelluiksi, niin pakko perään vielä huikata ”mutta kyllä niitä hyviäkin synnytyksiä ja kätilöitä on”. Muuten saa selitellä taas kymmennen kommentin verran sovitteluviestejä.

Eli kun keskustelet somessa tai livenä… puhu niin kuin poliitikko (paitsi ei persut 😉 ). Eli ympäri pyöreästi niin ettet vaan pyllistä vahingossakaan mihinkään suuntaan. Jokaisen kommentin jälkeen pyydät jo valmiiksi anteeksi sitä jos joku mahdollisesti saattaa jostain väärin tulkitusta sanastasi loukkaantua. Tai anteeksi sitä jos omasta kokemuksestasi kirjoittaessa annat toisten ymmärtää, että tiedät enemmän jotain itsestäsi kuin muut. Tai anteeksi sitä, että haluat itsellesi muuta tai jopa parempaa (herranjestas sentään miten ylimielistä ja yltioptimistista) mitä nyt on äitiyshuollolla tai synnytystenhoidossa tarjota.

mietelause

Raskaus, synnytys, imetys ja äitiys on aiheita, jotka uppoa niin syvälle omaan ihmisyyteen ja olemiseen, että tunteet nousee enemmän tai vähemmän aiheesta riippuen. Nettissä huomasin yllä olevan The Mind Unleashed:in kuvan, jonka poikkeuksellisesti lainaan tähän. Oli niin osuva aiheeseen liittyen.

Niin ja nyt sitten tähän loppuun pitäisi laittaa se selittely kommentti niiden väärinymmärrysten ja loukkaantumisten välttämiseksi. Ettei kellekkään jää epäselväksi, että tämä oli ironiaa aamutuimaan. 😀