Mitkä on Mother Blessing (Mobe) -juhlat?

mobe_mother_blessing_voimaannuttava_synnytys

Olen täällä jo pidempään valmistellut Mother blessing -juhlien järjestämistä muutamalle vapaaehtoiseksi ilmoittautuneelle. Tavoitteena on saada kuvia ja videoita tulevaa verkkokurssia ja mahdollista kirjaa varten. Mother blessing -juhlat on tässä pyörityksessä saanut lempinimen Mobe-juhlat. Mother blessing tuntuu jotenkin niin pitkältä ja suomenkielistä sanaa ei oikein ole vakiintunut, joten jos puhun Mobeista tai Mobe-juhlista, niin tiedätte mistä on kyse. 😉

Mobe-juhla kokemusta minulla on jo useammista ja kohta taas ainakin neljästä lisää. Baby showereista ei ole kokemusta kuin omistani esikoista odottaessa. Mother blessing juhlissa on ihan erilainen meininki. Ei sillä etteikö molemmat voisi olla tooooooosi ihania odottajalle ja vierailleen. Niissä vaan yleensä lähtökohta, tunnelma ja ohjelma hiukan (tai joskus PALJONKIN) erilainen.

Mobe-juhlia pidetään joskus hippimäisinä hörhöjuhlina. Itse en sitä allekirjoita (ainakaan täysin 😉 ), koska niidenkin suunnittelussa lähtökohtana on äiti ja se, että ne ovat hänen näköiset. Toki Mother blessing -juhlissa on todella paljon henkisempi meininki ja usein saattaa olla paljon niitä ”hörhö”jutuiksi laskettuja ns. ohjelmanumeroita. (Tuollekaan ohjelmanumero-sanalle en ole löytänyt vielä sopivampaa.. rituaalit ei kuulosta suomalaisten korvaan hyvältä, vaan juuri joltain poppanais-meiningeiltä ja sitten taas ohjelmanumero kuulostaa jotenkin tökeröltä.)

mobe_mother_blessing_voimaannuttava_synnytys

Mother blessing- juhlissa juhlitaan naiseutta, raskautta, synnytystä… äitiä ja vauvaa! <3 Mobe-juhlissa ajatus on nimenomaan voimaannuttaa viimeisillään raskaana olevaa naista mm. hemmottelemalla, jakamalla positiivisia ja kannustavia toivotuksia ja kertomuksia, välittämällä sen naisten piirin rakkautta, iloa ja voimaa toisilleen ja erityisesti äidille. Monet suomalaiset naiset kokee jotenkin vieraalta, että juuri häntä juhlitaan vähän syvemmässä merkityksessä. Ehkä osaltaan siksi kepeämpi ja materialisempi baby shower-juhla on niin paljon suositumpi… ainakin toistaiseksi. 😉 Mobe-juhlia järjestäneenä olen kuitenkin huomannut, että jokainen äiti on lähtenyt kotiin hurjan onnellisena, voimaantuneena ja uutta voimaa saaneena! Mutta mikäpä olisikaan ihanampaa kun rakkaat ystävät ja/tai lähipiiri osoittaa rakkautta, tukea ja hellyyttä juuri sinua ja vauvaasi kohtaan. Se jos mikä lisää oksitosiinia ja voimaa loppuraskauteen ja tulevaan synnytykseen.

Mother blessing juhlissa on siis kaikenlaista ”ohjelmaa” enemmän tai vähemmän. Se kuinka syvälle niissä mennään riippuu täysin äidistä ja paikalla olevista vieraista. Kaikista liikuttavimmat mobe-juhlat ovat olleet parin kertana kun mukana on ollut odottajan äidit ja muita suvun naisia. Siellä ei ole nenäliinoja säästelty. <3 Itse asiassa täytyy myöntää, että olin positiivisesti yllättynyt siitä kuinka nämä perheen/suvun vanhemmatkin naiset olivat täysillä mukana eikä yhtään ihmetellyt juhlien seremonioita.

Aiemmin sanoinkin, että juhlia suunnitellessa on tärkeää miettiä juhlittavan äidin kautta niitä asioita mitä juhliin ottaa. Jos henkisen puolen asiat ei ole kovin tuttuja, niin välttämättä ei kannatta valita kaikista ”hörhöimpiä” seremonioita. Mother blessing -juhlat perustuu Navajo intiaanien perinteisiin ja niitä on sovellettu länsimaiseen kulttuuriin Yhdysvaltalaisten kätilöiden toimesta.  Juhlia suunnitellessa olen vielä soveltanut edelleen näitä perinteitä suomalaiseen kulttuuriin sopivaksi, mutta täytyy kyllä sanoa, että mother blessing juhlat ei välttämättä ole kaikkien juttu. Ei kaikki ole valmiita oman elämän naisten piiriin avaamaan omia tuntoja ja ajatuksia tai ottamaan vastaan sen välittämisen mitä muut voisi antaa.

mobe_mother_blessing_koristelut

Mobe-juhlien seremoniat on käytännössä aika pitkälti ihan tavallisia juttuja, mutta niiden taustalla on usein erilaisia symbolisia merkityksiä. Esim. juhlan aluksi käsien pesu ruusuvedessä = puhdistautuminen tätä mobe-juhlaa ja naisten piiriä varten, koti- ja työasioiden unohtamista ja virittäytymistä tähän hetkeen ja juhlaan.

Kirjoitin mobe-juhlista äkkiseltään Aktiivinen synnytys ry:n lehteen Sydänääneen. Se oli ihan sattumaa… Yksi juttu puuttui ja lupasin siltä istumalta päätoimittajalle, että voin kirjoittaa vaikka siitä, koska se on sellainen aihe mistä tulee teksti vaikka heti. 😀 Sen jälkeen ajattelin, että olisipa hauska oikeasti alkaa pitämään Mother blessing -kursseja ja tehdä kirjakin. Ainakin livekursseja on jo sovittu ja nettikurssi tulossa… pysykäähän sen suhteen kuulolla. :)

One thought on “Mitkä on Mother Blessing (Mobe) -juhlat?

Comments are closed.