Nostetaan toisiamme parempaan

Nämä hallituksen leikkauslistailmoitukset ja maailman suuren pakolaiskriisin nostattamat negatiiviset keskustelut teettää itselle hirmuisesti haasteita. Jotenkin tämä kova arvomaailma ja myötätunnon puute ympärillä tuntuu pahalta. Onneksi niitä hyviä ja iloisiakin uutisia, asioita ja ihmisiäkin on.

Tähän olotilaan kaipaan jotain positiivista mielialaa nostattavaa, joten olen kuunnellut Juha Tapion ”Sinun vuorosi loistaa” -biisiä nyt varmaan ainakin kuusi kertaa repeatilla putkeen.

Anna minun nähdä sun kasvosi, nähdä kuinka valosi loistaa. Anna minun kuulla sun äänesi, kuulla kuinka ilosi soi. Anna sateen huuhtoa surusi, anna tuulen helmoja nostaa. Tänään on tullut sun päiväsi, nyt on sinun vuorosi loistaa.” – Juha Tapio

Uskon vahvasti siihen, että mitä sanot itsellesi ja mitä sinä ja kehosi kuulee, se myös lisääntyy sinussa ja on läsnä. Uskon myös, että se mitä toistat alkaa toteuttamaan itseään. Affirmaatioita siis. Tällä kertaa musiikin muodossa. :) Välillä toistoja tarvitsee monta ja vielä lisää, mutta kyllä se toimii. Välillä hitaammin, välillä nopeammin. Tässä teille muillekin tän päivän ”teemabiisi”. 😉

Yritin tuossa äsken miettiä, että mistä aiemmin listaamistani aiheista kirjoittaisin tänne blogiin. Listalta tuntui sopivalta vain kaksi sanaa: ”mies synnytyslaulukurssilla”. Se ”tarina” sopiikin hyvin nostamaan positiivisempaa mieltä. :)

Olin siis Jyväskylässä viime keväänä pitämässä Maksa mitä voit -tyyliin synnytyslaulukurssia ja sen jälkeen pidin toiminnallisen Voimaannuttava synnytys luennon, johon liittyi eräs korttitehtävä. Muistin siis aiemmin väärin, että se olisi ollut synnytyslaulukurssin aikana, mutta taisikin liittyä siihen luentoon. Noh… kuitenkin… Tehtävänä oli siis valita Birth goddess korteista itselle sopiva ja puolisot sai valita naisilleen oman. En muista minkä kortin tämä mies valitsi puolisolleen, mutta saatesanat meni jotenkin niin, että ”kun kaikki on tässä raskaudessa ja synnytyksessä uutta, niin toivoisin sinulle rauhallista ja tutkivaa suhtautumista. Että ensimmäisenä ei nouse pelko, vaan ajattelisit ensisijaisesti niin, että se voikin olla ihan normaali, positiivinen juttu.” Harmi kun en muista sanasta sanaan, mutta idea tuosta varmaan selviää.

”kun kaikki on tässä raskaudessa ja synnytyksessä uutta, niin toivoisin sinulle rauhallista ja tutkivaa suhtautumista. Että ensimmäisenä ei nouse pelko, vaan ajattelisit ensisijaisesti niin, että se voikin olla ihan normaali, positiivinen juttu.”

Ylipäätään miesten sanat puolisoilleen valitsemia kortteja selittäessä oli todella vau! Viisaita sanoja naisilleen. <3 Jotenkin miehet jää usein sivustaseuraajiksi automaattisesti ja se potentiaali mikä heillä on naistensa tukemiseen ja ”nostamiseen”/vahvistamiseen jää piiloon. Toisaalta taas usein naiset aliarvioi miehet ja heidän osallisuuden raskauteen, synnytykseen ja vauvan hoitoon. Tämä on asia missä itsekin pitää kiinnittää huomioita enemmän. :)

Tuohon Juha Tapion lauluun, viimeaikaisiin pakolaiskeskusteluihin ja Face of birth leffan yhteen kommenttiin liittyen minulle tuli mieleen vertauskuva lautasta, jossa on vaikkapa neljä pientä lauttaa yhdistettynä toisiinsa niin, että niistä tulee yksi vähän kuin katamaraani tyylinen lautta. Ehkä ymmärrätte mitä tarkoitan ilman mitään piirroskuvaa asiasta. 😉 Jos sen lautan yksi osa  alkaa vajota, niin on tottakai järkevää ja myötätuntoistakin auttaa ja nostaa sitä ettei koko muu lautta vajoa sen mukana. Eli yhden lautan ja sen porukan  nostaminen auttaa myös niitä muita. Tai jos se olisikin jo lentohärveli, joka pitäisi saada nousemaan tekemällä jotain (esim. Uuno Turhapuro elokuvatyyliin polkupyörää polkemalla jotta tuli sähköä) niin, että se nousee kokonaan ilmaan, kaikkien neljän lautan on osallistuttava, muuten se jää laahaamaan yhdestä osasta maahan.

Vähän tätä samaa ajatusta Face of birth elokuvassa eräs nainen tuotti, kun sanoi tukevansa kaikkien naisten oikeutta saada päättää synnytystavastaan ja -paikasta, vaikka hän itse halusi yksityisessä sairaalassa suunnitellut sektiot. Ei ole toisilta pois jos muutkin saa valita, vaan nimenomaan sillä tavalla nostaa muidenkin oikeuksia ja mahdollisuuksia.  (Tästä eteenpäin postauksessani tarkoitan nostamisella henkistä nostamista ja vahvistamista.)

Kun ympärillämme on ”nostettuja”, vahvistettuja ja rakastettuja naisia masuineen ja vauvoineen, niin se lisää niin paljon hyvää kiertämään joka puolelle, ettei siitä voi tulla mitään huonoa!

Samoin minulle on jäänyt mieleen yhden naisen sanat yhden festarin naistenworkshopissa, kun hän sanoi, että ”minä haluan, että minun mies ´nostaa´ minua”. Olen miettinyt, että itse asiassa en minäkään mieheltäni juuri muuta toivo kuin sitä, että sanoillaan ja toimillaan nostaa ja vahvistaa kuin, että saisi tuntemaan olon kurjaksi tai alennetuksi. Sama koskee erityisesti raskaana olevia, synnyttäviä ja synnyttäneitä. Nostetaan heitä! Me muut ei menetetä siinä mitään! Päin vastoin. Kun ympärillämme on ”nostettuja”, vahvistettuja ja rakastettuja naisia masuineen ja vauvoineen, niin se lisää niin paljon hyvää kiertämään joka puolelle, ettei siitä voi tulla mitään huonoa!

Lapsilleni sanon usein, että ”mitä sinä haluat tähän maailmaan lisää – rakkautta vai vihaa (tai hyvää vai pahaa)?” ja kehoitan miettimään teot ja sanat sen mukaisesti. Saman kysymyksen haluan välittää teillekin. Nainen, joka kantaa ja kasvattaa kohdussaan uutta elämää ansaitsee tulla nostetuksi. Nainen, joka saattaa kehonsa kautta maailmaan uuden ihmisen ja synnyttää samalla itsessään uuden naisen, ansaitsee tulla nostetuksi. Samoin lapset ja miehet ansaitsevat vahvistusta ja rakkautta.

synnytys_blogi_taulu

Elämä on kyllä välillä aika raastavaa. Sitä voi vaan jotenkin kuunnella sydäntään, tarkastella arvojaan ja tehdä parhaansa. Itse olen huomannut, että pienet asiat ympäristössä auttaa pitämään sillä tiellä mikä on itselle se ”oikea”. Siksi otinkin tähän kuvan tästä minun työpöydältä, jolla tietokoneen vieressä on taulu inspiraatioksi itselle tärkestä asiasta.

PS. Seuraava inspiraatioiden tuotos eli  synnytyslaulukurssi uusien juttujen kera Hämeenlinnassa 28.9.2015 ja Jyväskylässä 25.10.2015, jossa myös toiminnallinen Voimaannuttava synnytys -luento.